Portal: initial termenul de portal, se referea la motoarele de cautare, vazute ca punct de pornire in navigarea web (cautare si accesare informatii site-uri). Astfel incat primele portal-uri sunt socotite ca fiind : AOL, Yahoo, InfoSeek, MSN etc.
In sensul utilizat aici, portal se refera la un site ce acopera o gama extinsa de informatii, servicii, resurse, structurate dupa anumite criterii, o “usa” de intrare in alte site-uri/pagini grupate in categorii si/sau servicii online, adresata unui anumit domeniu de interes.
Exemple de portaluri romanesti: Kappa, doctoranzi in Romania, Instante de judecata si teoretic doar Portal E-Romania.
Portal poate fi considerat un site ce se refera la:
- societatile dintr-un anumit sector/oras/domeniu
- serviciile adresate persoanelor juridice/fizie dintr-o anumita categorie
- serviciile de ajutor social disponibile in tara etc.
Site-uri pentru hoteluri, baruri, restaurante, cafenele, diferite alte localuri.
Acestea contin serviciile ofertate, meniurile, imagini de inalta calitate cu interiorul / exteriorul localurilor respective, posibilitatea de rezvervare online, harti, detalii privitoare la evenimente gazduite, posibilitatea de cumparare online in anumite cazuri, a produselor oferite.
Prezentarea saloanelor de infrumusetare, prin prisma serviciilor oferite: hair-styling, beauty centers, saloane de spa, intretinere corporala, sauna, bronzare, masaj.
Site-urile contin tarife, prezentare, galerie imagini / video, descriere serviciilor, posibilitati de contact, harti, posibilitatea de rezervare online, prezentare si descriere produse folosite etc.
Site-uri dedicate agentiilor imobiliare, avand posibilitatea de cautare, aranjare, filtrare a ofertelor in functie de multiple criterii:
- pret
- zona
- categorie
- etaj
- camere
- imbunatatiri etc.
- localizare geografica (geolocation)
- categorii diferite de ofertare
- oferte/cereri de inchiriere/vanzare
- prezentare
Teme personalizate adresate site-urilor agentiilor de organizare a evenimentelor festive: nunti, botezuri, petreceri private/publice, petreceri aniversare, receptii, prezentari, festivitati de absolvire, team-building-uri, baluri de caritate, petreceri de copii, decorare spatii comerciale, diferite alte evenimente sociale.
Site-uri de prezentare, a saloanelor de sport si fitness, sali de gimnastica, intretinere corporala, aerobic, cursuri de dans, arte martiale, body building, indoor cycling, tenis de masa, kangoo jumps, pilates etc. Prezentarea serviciilor, a tarifelor, abonamentelor, intructorilor, programelor oferite, posibilitatea de rezervare online, galerie foto si video etc.
In aceasta categorie se incadreaza site-urile persoanelor publice, profesionistilor intr-un anumit domeniu:
- cantareti
- compozitori
- artisti
- dansatori
- fotografi
- case de moda
- modele
Site-urile sunt personalizate in functie de scop, de ramura, de mesaj, de publicul tinta.
Site-uri dedicate sporturilor electronice:
- clanurilor
- jucatorilor profesionisti
- anumitor jocuri specifice.
De asemenea in aceasta categorie intra si site-urile tip portal, dedicate fenomenului gaming: tips and tricks, hints, cheats, tutorials, walkthroughs etc.
Site-uri dedicate actiunilor de caritate, filantropice, binefacere, intrajutorare. Site-uri simple, fara multe elemente, fara multe butoane si link-uri, meniuri complicate, teme la obiect, ce servesc perfect scopului: donatiile se pot face usor, rapid, toate informatiile necesare sunt usor de gasit.
Imaginile sunt concepute pentru a se potrivi perfect site-ului in cauza, meniurile sunt simple, mari, ergonomice, reduse ca numar.
Aceasta categorie este interzisa minorilor!
Temele specializate contin imagini explicit sexuale.
Informatiile prezentate, cromatica sunt total diferite in cazul acestor teme cu meniuri simple, usor accesibile, imagini de inalta rezolutie.
O galerie foto/video este in esenta un website, pe care se expun creatiile personale sau ale unui grup de persoane. In consecinta site-ul trebuie sa fie optimizat pentru management-ul facil al clipurilor video sau imaginilor expuse: gruparea, adaugarea detaliilor, posibilitatea de sortare si filtrare dupa diverse criterii etc.
Web log (jurnal internet) – publicatie web ce contine diverse articole. Blogurile pot fi categorisite dupa diverse categorii, in bloguri individuale (personale), apartinand unor organizatii sau companii, bloguri media (linklog, vlog, photoblog), mobile blogs (moblog), bloguri cu continut politic, educationale, de calatorii, de moda, de atitudine sociala, bloguri juridice (blawgs), despre casa si familie etc.
Forum web: la nivel absolut elementar, un forum poate fi definit ca fiind o comunitate in care mai multe persoane iau in discutie diverse subiecte. O persoana propune un subiect si una sau mai multe alte persoane isi exprima opiniile cu privire la subiectul propus.
Cele mai populare platforme de forum online: